116° Sint-Pauluspaardenprocessie in Opwijk

June 5, 2018

 

De 116° Sint-Pauluspaardenprocessie Opwijk trekt op ZONDAG 24 JUNI 2018 doorheen de straten van Opwijk-Centrum en opnieuw zijn er heel wat aantrekkelijkheden te bewonderen : nieuwe groepen, verschuivingen van groepen om het geheel nog aantrekkelijker te maken, kampioenen trekpaard, wereldkampioen fanfare en de processie wordt afgerond met de prachtige rijdende beiaard van de Hanswijkprocessie Mechelen bespeeld door oud-Opwijkenaar en befaamd orgelist, Kristiaan Van Ingelgem.

 

In de processie zijn er diverse praalwagens te bewonderen (dankzij de wagenploeg onder leiding van Albert De Vis), om en bij de 1.000 figuranten, talrijke paarden, verzorgde kledij en grimage, muziek en dans, maar centraal staat de hulde aan de patroon van Opwijk, Sint-Paulus met voorstelling van zijn leven : “Van Saulus tot Paulus”.

De Sint-Pauluspaardenprocessie ontstond in 1902 en geleidelijk aan is dit gebeuren uitgegroeid tot een groots gebeuren met veel weerklank in Vlaanderen. De processie werd grondig vernieuwd in 1972, maar telkens werd er gesleuteld aan vernieuwing, verfraaiing, kortom aan de aantrekkelijkheid.

Eregast op deze 116° editie van de processie is de prior van de Grimbergse abdij, JOHAN GOOSSENS, tevens dienstdoende pastoor van Humbeek.

 

Vanuit Humbeek komt trouwens de wereldkampioen fanfare Rumolduszonen.

Dit comité onder leiding van voorzitter Willy Segers doet opnieuw beroep op Carl Deckers als regisseur.

Volledig nieuw is naast de K.F. Rumolduszonen uit Humbeek tevens het Koninklijk jeugdmuziekkorps onze-lieve-vrouwecollege van oostende, maar tevens de spektakelgroep Vredon Aalst met choreografie. Natuurlijk is er dan de Rijdende Beiaard Mechelen.

(Koninklijk jeugdmuziekkorps onze-lieve-vrouwecollege van oostende)

De moeite waard : de samenkomst van de paarden op het Hof ten Hemelrijk, de gelegenheid om de fraaie wagens te aanschouwen, die op het Heiveld klaar staan voor de processie… kortom er kan al van de sfeer genoten worden van ’s morgens vroeg,  alvorens om 15 uur de processie start op het Heiveld.

Het eindpunt van de processie zelf is de dekenij op de Singel, waar de apotheose voorzien is met zegening van de deelnemers door prior Johan Goossens.

 

De omloop is om en bij de 2 km. : Hei­veld, Markt- en Fabriekstraat, Ringlaan, Broek­straat, Steenweg op Merchtem, Sint-Paulusbaan, Nanove-, Gast­huis- en Kattestraat om zo dus de Singel te bereiken.

De zegening van paard en ruiter gebeurt op de Singel.

 

Na de processie is er voor alle deelnemers een “verbroederingsfeest”  op de binnenkoer van dit Hof ten Hemelrijk. Deze wordt opgeluisterd door de Rumolduszonen Humbeek.

De toegang tot de omloop is gratis. Men kan zich wel een mooie brochure aanschaffen.

 

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Please reload

Recente berichten
Please reload

Archief
Please reload

Volg ons
  • Facebook Basic Square

Dorpstraat 85B, 1785 Brussegem  

Tel. 02 460 42 93

• Cursiefje@leleu.be

© 2020 't Cursiefje | Made by Leleu Group

Leleu Group_white_LS.png