Jaarverslag 2017: Plantentuin Meise zeer tevreden met behaalde resultaten

June 14, 2018

In de afgelopen jaren groeide Plantentuin Meise aanzienlijk, zowel in zijn wetenschappelijke als publieksgerichte doelstellingen. 

In 2017 produceerden de wetenschappers een record aantal publicaties. Om het verlies van soorten tegen te gaan, richten onze onderzoekers zich op verschillende terreinen, zoals het registreren van de tropische plantendiversiteit, het monitoren van uitheemse soorten in België, het ex situ bewaren van bedreigde plantensoorten (zaden, levende collecties) en het gebruik van planten om de waterkwaliteit te monitoren. Planten worden immers wereldwijd bedreigd door de vernietiging van natuurlijke habitats, klimaatverandering, enz. De onderzoekers versterkten ook de focus op de wilde verwanten van bonen, bananen en koffie. Duurzaam gebruik en behoud van natuurlijke genetische diversiteit zijn namelijk van vitaal belang voor het verbeteren van de landbouwproductie en het vergroten van de voedselzekerheid.
 
De Plantentuin lanceerde in 2017 nieuwe programma’s om het publiek te betrekken bij het het

 

wetenschappelijk onderzoek van de Plantentuin, zoals « DoeDat », een portaal voor burgerwetenschap waarmee vrijwilligers wereldwijd gegevens over biodiversiteit uit hun gedigitaliseerde collecties kunnen encoderen. Deze gegevens kunnen in veel onderzoeken worden gebruikt, zoals analyses ten behoeve van Rode Lijsten en ecologische modelleringen.
 
Voor Plantentuin Meise is het erg belangrijk om bij het publiek het bewustzijn van de rol van planten in het dagelijks leven te verhogen. Het aantrekkelijker maken van de publieksserres en de tuinen, en het organiseren van leeractiviteiten en evenementen zijn de drie belangrijkste troeven waarmee de Plantentuin dit doel wil bereiken. De Plantentuin verwelkomde in 2017 dan ook opnieuw een recordaantal bezoekers.
 

 

In 2017 realiseerde de Plantentuin ook de heropening van drie tropische kassen voor het publiek en de renovatie van de hoofdingang van het Plantenpaleis, een eerste fase in het masterplan. 

Het is de start voor de andere infrastructuurwerken die in de volgende tien jaar het uitzicht van de Plantentuin grondig zullen veranderen. Op die manier maakt de Plantentuin zich klaar om gaandeweg het publiek een steeds mooiere beleving te kunnen geven.
 
Het gedetailleerde jaarverslag is hier beschikbaar.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Please reload

Recente berichten
Please reload

Archief
Please reload

Volg ons
  • Facebook Basic Square

Dorpstraat 85B, 1785 Brussegem  

Tel. 02 460 42 93

• Cursiefje@leleu.be

© 2020 't Cursiefje | Made by Leleu Group

Leleu Group_white_LS.png