Dode dieren in gemeentelijke vijver

July 5, 2018

 

Deze ochtend ontving de gemeente meerdere meldingen over dode dieren in de vijver aan het gemeentehuis. We hebben daarom onmiddellijk SAVU verwittigd om de dieren op te halen en heeft een dierenarts de doodsoorzaak vastgesteld.

 

De doodsoorzaak is botulisme. Dit is een ziekte die vooral watervogels en vissen treft. Wanneer slaat deze bacterie toe? Op momenten zoals nu bij hoge temperaturen en lange droogte. Hierdoor is het water in de vijver zuurstofarm, te warm en te eiwitrijk.

 

Helaas is deze ziekte niet te genezen. Eens het dier besmet is, sterft het. Het heeft ook geen zin om de nog gezonde vogels te verplaatsen. Zij kunnen al besmet zijn en dan verspreidt de bacterie zich in onze andere vijvers. Om te vermijden dat de ziekte zich ongecontroleerd verspreidt, verwijderen we alle kadavers onmiddellijk uit het water.

 

De bacterie is in principe niet gevaarlijk voor de mens maar de gemeente plaatst toch informatieve borden aan de ingangen van het park. Hierop staat vermeld dat er botulisme heerst en wordt er ook gevraagd om de kadavers niet aan te raken en om elke dode watervogel te melden aan de gemeente.

 

Elke ochtend zal de dienst milieu controleren of er geen nieuwe kadavers te vinden zijn.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Please reload

Recente berichten
Please reload

Archief
Please reload

Volg ons
  • Facebook Basic Square

Dorpstraat 85B, 1785 Brussegem  

Tel. 02 460 42 93

• Cursiefje@leleu.be

© 2020 't Cursiefje | Made by Leleu Group

Leleu Group_white_LS.png