Bert en Jan beginnen aan het 2de deel van de pelgrimstocht naar Compostela

July 11, 2018

Bert Vanden Houte (nu 71) en Jan Van de Voorde (nu 76) hebben in juli, vorig jaar, zoals eerder gemeld, het eerste deel van de magische pelgrimstocht naar Compostela  succesvol afgelegd. Zij fietsten toen in 13 dagen 1251 km van Merchtem en Wemmel tot Saint-Jean-Pied-de-Port, op amper 6 km van de Spaanse grens

Het plan is om bij het eindpunt van vorig jaar te vertrekken op 18 juli 2018. Zij gaan proberen de resterende 900 km af te leggen in 11 fietsdagen en plannen aan te komen op zaterdag 28 juli 2018 te Santiago de Compostela, op een 80tal km van de Portugese grens.

 

Het is en blijft een uitdaging op die leeftijd!

Bert en Jan zijn, zoals de meesten wel weten allebei in Wemmel geboren. Bert woont er nog steeds, terwijl Jan er meer dan 50 jaar verbleef. In 1994 verhuisde hij naar Hamme en nu sinds 2013 woont hij in Merchtem. Zij kennen mekaar sinds de chirotijd.

 

Jan spreekt uit ervaring, als hij vertelt dat het Spaanse parcours het zwaarste stuk wordt van de trip.  Immers, zes jaar geleden fietste hij deze prachtige route een 1ste keer samen met Fred Van Campenhout.

Van in Saint-Jean-Pied-de-Port moeten zij nu eerst de Pyreneeën over. Dan gaat het over een heuvelend parcours langs Pamplona en Burgos tot Leon. De laatste 4 dagen met de Montes de Leon, het Cruz de Ferro, de klim naar Cebreiro en de Alto de Poio zijn andere koek. Het is voortdurend klimmen en dalen met enkele toppen van meer dan 1000 en één meer dan 1500 m hoogte.

Beide fietsers zijn dankbaar deze uitdaging nog aan te kunnen op die leeftijd. Zij hopen het uiteraard ook te kunnen afmaken.

 

Een pelgrimstocht naar Compostela houdt enerzijds een zekere drang naar prestatie in, maar anderzijds is de tocht ook iets avontuurlijks, ja zelfs iets episch. Het vergt heel wat voorbereiding en doorzettingsvermogen. Onderweg hebben de pelgrims uren en dagen de tijd om alles eens netjes op een rij te zetten: het leven, de dood, hoe er mee om gaan.

 

Andre en Julie De Proft samen met Lieve (vrouw Bert) en Chris (vrouw Jan) vormen, net als vorig jaar, de crew. Zij rijden per wagen met de bagage van stopplaats tot stopplaats. Het plan is: van 07.30 u tot kort na de middag fietsen en in de namiddag tijd maken om een stukje Baskenland, Navarra, Cantabrië, Castilië en Galicië te bezoeken.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Please reload

Recente berichten
Please reload

Archief
Please reload

Volg ons
  • Facebook Basic Square

Dorpstraat 85B, 1785 Brussegem  

Tel. 02 460 42 93

• Cursiefje@leleu.be

© 2020 't Cursiefje | Made by Leleu Group

Leleu Group_white_LS.png