Bert en Jan hebben Compostela bereikt op zaterdag 28 juli 2018!

August 2, 2018

 

Op 11 juli hebben Bert Vanden Houte en Jan Van de Voorde de plannen omtrent het tweede deel van hun trip bekend gemaakt.

Zij kregen meer dan 50 reacties (e-mail, telefoon en mondeling) met aanmoedigingen en wensen voor een goede afloop. Met deze willen zij familie, vrienden en kennissen danken voor hun sympathie en medeleven. Deze grote interesse heeft hun nog meer moed gegeven om door te zetten.

Met vreugde kunnen de fietsers mededelen dat het project tot een goed einde is gebracht. Zij hebben Santiago te Compostela bereikt op zaterdag 28 juli 2018 om 12.15 uur.

 

Naar Compostela fietsen is en blijft een uitdaging. Er is een drang naar prestatie, maar de tocht is ook iets avontuurlijks. Er wordt doorheen Frankrijk en Spanje gefietst, telkens een stuk verder. Elke dag ontmoet je andere pelgrims met hun verhalen. Zo hebben zij kennis gemaakt met pelgrims uit Argentinië, Costa Rica, Puerto Rico, Taiwan, Zuid-Korea, onze buurlanden en uiteraard ook uit Vlaanderen. Elke pelgrim heeft zijn reden en verhaal voor de tocht, ook Bert en Jan. Het merkwaardigste verhaal komt nog wel van een Vlaming van 49 jaar,die Bert en Jan enkele keren ontmoet hebben, waardoor er vriendschap ontstond. De vader van deze sympathieke man was overleden in de maand mei. Hij had 4 maal de tocht gemaakt: 2 maal te voet en twee maal per fiets. De zoon was nu op weg met de urne van zijn vader. Hij had gepland had de as van zijn vader uit te strooien in Santiago de Compostela. Hij werd emotioneel telkens hij er over praatte. De laatste ontmoeting was in Leon. Hij hoopte rond 3 augustus aan te komen. Waarschijnlijk is hem dat gelukt.

 

Het Spaanse parcours is het moeilijkste deel van de camino. Eerst moeten de Pyreneeën overschreden worden. Dat betekent 800 hoogtemeters om de Puerta de Ibaneto te overschrijden (1057 m hoogte). De laatste 4 dagen is het niets dan klimmen en dalen. Cruz de Ferro, het hoogste punt van de camino (1509 m) is de eerste hindernis. De klim naar Cebreiro is zeker zo lastig met stukken van 15 % en dezelfde dag volgt er nog de klim naar Alto do Poio (1335 m). De totale afstand is 2.110 km, 1250 km in Frankrijk en 860 km in Spanje en meer dan 107 uur op de fiets.  Voor Bert en Jan, die respectievelijk 71 en 76 jaar zijn, valt zoiets niet te onderschatten, maar het is gelukt. En daar zijn zij uiteraard ook heel blij mee.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Please reload

Recente berichten
Please reload

Archief
Please reload

Volg ons
  • Facebook Basic Square

Dorpstraat 85B, 1785 Brussegem  

Tel. 02 460 42 93

• Cursiefje@leleu.be

© 2020 't Cursiefje | Made by Leleu Group

Leleu Group_white_LS.png