De bloemetjes en de bijtjes gaan bio in Londerzeel

September 18, 2018

Bloembollen die behandeld zijn met pesticiden, zijn schadelijk voor de bijen die ermee in aanraking komen. En bloembollen zijn net vaak het eerste voedsel voor de bijen na de winter. Om bijen en bodem gezond te houden en de biodiversiteit te bevorderen, plant het Comité Jean Pain een bloembollenactie in Londerzeel samen met Velt, de vereniging voor ecologisch leven en tuinieren.

 

‘Gewone bloembollen zijn behandel met pesticiden’, zegt Barbara Creemers, campagnecoördinator van 2020 pesticidevrij bij Velt. ‘Ze verontreinigen de bodem en zijn schadelijk voor de bijen, die de pesticiden via de nectar binnenkrijgen. En dit terwijl er wel degelijk een alternatief is: biobloembollen. Ze zijn vandaag de dag ongeveer even goedkoop geworden als gewone bloembollen en ook in alle geuren en kleuren te verkrijgen, maar dan zonder chemische troep.’

 

‘Het lot van de bij is een mooie aanleiding om inwoners warm te maken voor deze biobloembol. Daarom planten wij op zaterdag 13 oktober 2018 op de bezoekerssite van het Comité Jean Pain vzw in de Holle Eikstraat 34 te Londerzeel samen met buurtbewoners biobloembollen’.

‘Het eerste voedsel dat de bijen vinden in het voorjaar zal hier gezond zijn. Het zijn bovendien verwilderingsbollen: ze houden zichzelf in stand en vermeerderen zelf. Al zou het wel kunnen dat ze niet netjes op een rijtje blijven staan.’

 

‘Dit evenement is een proefproject van Velt, dat in 2019 de biobloembollen als campagnethema naar voren wil schuiven en de markt van de biobloembollen mee wil open breken. We hopen dat deze actie alle buurtbewoners zal aanzetten om ook in hun eigen tuin voor bio te kiezen. En wie weet kunnen we hen op termijn wel overtuigen om meer verwilderde tuinen aan te leggen en groene plekjes om de biodiversiteit te stimuleren.’

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Please reload

Recente berichten
Please reload

Archief
Please reload

Volg ons
  • Facebook Basic Square

Dorpstraat 85B, 1785 Brussegem  

Tel. 02 460 42 93

• Cursiefje@leleu.be

© 2020 't Cursiefje | Made by Leleu Group

Leleu Group_white_LS.png